Verlengd tracÚ RTM-lijn in gebruik genomen

10-11-2011

Het extra tracé van de RTM tramlijn is op 16 november 2011 officieel in gebruik genomen. De hele dag stond in het teken van feestelijkheden. In de ochtend spraken de gedeputeerden Weber, provincie Zuid-Holland en Heijning, provincie Zeeland, beiden over een historisch moment: door deze verlenging zijn de twee provincies eindelijk met elkaar verbonden via een recreatieve infrastructuur. Tijdens de tramrit over het nieuwe tracé hebben de wethouders Tuk, gemeente Goedereede en Verseput, gemeente Schouwen-Duiveland, het nieuwe tracé symbolisch overgedragen aan de RTM stichting.

In de middag was er veel belangstelling van publiek dat een kijkje kwam nemen bij het RTM museum en een ritje kon maken in één van de historische trams. Er werd een speciaal voor deze gelegenheid geproduceerde film getoond en shantykoor De Hoeksche Waard zorgde voor een nostalgische sfeer. Burgemeester Van de Velde, gemeente Goedereede, heeft iedereen toegesproken en een openingshandeling verricht. Zij sprak, net als de overige bestuurders, haar waardering uit voor de vrijwilligers van de RTM stichting en alle overige betrokkenen die deze verlenging mogelijk hebben gemaakt.

RTM tramlijn
De RTM tramlijn is een begrip op de Brouwersdam. Duizenden mensen, van jong tot oud, maken gebruik van deze lijn en nemen de kans waar om ook in deze moderne tijd te genieten van een ritje met een diesel- of stoomlocomotief. En liep dit tracé tot op heden nog van het museum naar station Middelplaathaven, vanaf nu is het tracé 1600 meter langer en kunnen mensen doorrijden tot de halte bij de openbare aanleghaven West Répart bij Scharendijke. Met deze uitbreiding bestrijkt de tramlijn de gehele Brouwersdam.   

Op het tracé rijdt uitsluitend materieel van het vroegere RTM. Baan, materieel en het museum worden beheerd en onderhouden door vrijwilligers, die het als hun taak zien om het publiek te laten ervaren hoe eens een groot stoomtrambedrijf eruit heeft gezien. Op 14 februari 1996 is het museumtram-traject tussen De Punt en de Kabbelaarsbank in gebruik genomen. 

Zicht op de Grevelingen
Deze unieke toeristisch recreatieve ontwikkeling is een project uit het uitvoeringsprogramma Zicht op de Grevelingen om de Brouwersdam te ontwikkelen tot een toeristische bestemming. Het project is een samenwerking tussen het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen, Stichting RTM Museum en de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goedereede en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid en de Provincie Zeeland in het kader van de Stimuleringsregeling Voordelta.

Voor de opening van de verlenging van de historische RTM-tramlijn op 16 november 2011 is een slapstickfilm gemaakt. De tramreis van Ouddorp naar Scharendijke verliep niet zonder obstakels. De film is geproduceerd door Remaco Multimedia Goes.

Reageer
Wilt u reageren op dit onderwerp? Vul dan uw reactie hiernaast in.