Steun minister Tidal Test Centre

22-9-2011

Gedeputeerde Sjoerd Heijning heeft op 14 september bij minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zijn waardering uitgesproken voor de steun van de minister aan het opzetten van een 'Tidal Test Centre' in de Grevelingen. Het kabinet heeft gisteren bekendgemaakt dit project 'zoveel mogelijk te faciliteren' en knelpunten in de realisatie op te willen lossen. Met het testcentrum is een investering van 5,5 miljoen euro gemoeid.

Het standpunt van het kabinet hierover is bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer over economische topsectoren in Nederland. Gedeputeerde Heijning heeft minister Verhagen op 14 september tijdens een bezoek aan Middelburg een informatiepaneel over getij-energie rond de Grevelingen aangeboden.

Het getij-energie testcentrum is bedoeld om twee technieken uit te proberen die kunnen worden gebruikt bij een getij-energiecentrale in de Brouwersdam. Het bijzondere aan die technieken is dat ze elektriciteit kunnen opwekken ondanks het feit dat er slechts 50 centimeter verval van het water is. In de ene techniek worden speciaal aangepaste schoepenbladen gebruikt. In de andere techniek loopt het water door een hevel en brengt het, wanneer het naar beneden valt, een luchtstroom op gang die de turbines aandrijft.

De energiecentrale die in de Brouwersdam kan komen, zal bestaan uit tientallen van deze turbines in een rij in de dam. Met een maximaal vermogen van 60 megaWatt kan de centrale 60.000 huishoudens van elektrciteit voorzien. Overwogen wordt de Brouwersdam gedeeltelijk open te maken zodat het water van de Noordzee weer toegang krijgt tot het Grevelingenmeer en er weer meer zuurstof in dit nu afgesloten bekken komt.

Het onderzoek naar de energiecentrale vindt plaats in het kader van de MIRT-Verkenning Grevelingen, een samenwerking van de provincies Zeeland en Zuid-Holland, de Rijksoverheid, de gemeenten op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen.

Reageer
Wilt u reageren op dit onderwerp? Vul dan uw reactie hiernaast in.